Pelajaran Sekolah
20 Contoh Soal Descriptive Text Pilihan Ganda dan Jawabannya Kelas 10 Kurikulum Merdeka
Yuk pelajari contoh soal descriptive text pilihan ganda dan jawabannya kelas 10 kurikulum merdeka berikut ini.
TRIBUNPEKANBARU.COM - Yuk pelajari contoh soal descriptive text pilihan ganda dan jawabannya kelas 10 berikut ini :
Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object
Kediri is a name of a town. It is situated in a valley between the Kelud and Willis mountains and inhabited by about 1.3 million people. In the centre of the town there is a large hill which is called the Dathok Mountain. Because of the topography of the region, Kediri is called a chilly town by the locals. There is a big river called Brantas cutting off the centre of the town.
Beside the temples, Kediri is also famous for its products like cigarettes and a special kind of tofu or bean curd. This highly nutritious food is delicacy of Kediri and has a distinctive taste. The cigarettes factory dominates the town economy and employs the majority of the women labor force. Kediri and the cigarettes factory are inseparable and it is considered the biggest cigarette factory in Indonesia. Most of the local people work in this factory. Those who do not work here are farmers or traders.
1. What does the above text tell about?
A. The history of Kediri
B. The famous products of Kediri
C. The description of Kediri
D. The people
E. The islands
Jawaban: C
2. Which one has a distinctive taste?
A. The cigarette
B. The special food
C. The bean curd
D. The highly nutritious food
E. explanation
Jawaban: C
3. “Those who do not work here …” (last sentence). The underlined word refers to ….
A. The local people
B. The factory workers
C. The farmers
D. The traders
E. The local formers
Jawaban: A
Natural Bridge National Park is luscious tropical rainforest.
It is located 110 kilometers from south of Brisbane and is reached by following the Pacific Highway to Nerang and then by travelling through the Numinbah Valley. This scenic roadway lies in the shadow of Lamington National Park.
The phenomenon of the rock formed into a natural ‘arch’ and the cave through which a waterfall cascades is a short one-kilometer walk below a dense rainforest canopy from the main picnic areA. Swimming is permitted in the rock pools. Night-time visitors to the cave will discover the unique feature of the glow worms. Picnic areas offers toilets, barbeque, shelter sheds, water and fireplaces; however, overnight camping is not permitted.
4. What is the function of paragraph 1?
A. as an identification
B. as an orientation
C. as a thesis
D. as a classification
E. as an abstract
Jawaban: B
5. The text above is in form of………….
A. hortatory exposition
B. narrative
C. description
D. report
E. explanation
Jawaban: C
6. What is the communicative purpose of the text?
A. to present two points of views about natural bridge national park
B. to explain the bridge national park
C. to describe the bridge national park
D. to retell the bridge national park
E. to persuade readers to treat preserve the bridge nationl park
Jawaban: C
7. Where is the natural bridge national park located?
A. 110 kilometers from South of Brisbane
B. 110 kilometers from Pacific Highway
C. 110 kilometers from Numinbah Valley
D. 110 kilometers from Lamington National Park
E. 110 kilometers from Nerang
Jawaban: A
8. What the visitors will see in the night?
A. a common glow worm
B. the unique feature of the glow worms
C. a great dark cave
D. the unique rocks
E. the fantastic bridge
Jawaban: B
9. The word ‘luscious’ in the text means………..
A. succulent
B. dense
C. dull
D. dry
E. arid
Jawaban: A
Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object
The Suramadu Bridge (Indonesian: JembatanSuramadu), also known as the Surabaya–Madura Bridge, is a bridge with three cable-stayed sections constructed between Surabaya on the island of Java and the town of Bangkalan on the island of Madura in IndonesiA. Opened on June 10, 2009, the 5.4-km bridge is the longest in Indonesia and the first bridge to cross the Madura Strait.
The cable-stayed portion has three spans with lengths 192 m, 434 m and 192 m. The bridge has two lanes in each direction plus an emergency lane and a dedicated lane for motorcycles. The first toll bridge in Indonesia, fares have been initially set at Rp. 30,000 (US$3 in 2009) for four-wheeled vehicles and Rp. 3,000 (US$0.30) for two-wheelers.
The bridge was built by a consortium of Indonesian companies PT AdhiKarya and PT WaskitaKarya working with China Road and Bridge Corp. and China Harbor Engineering Co. LtD. The total cost of the project, including connecting roads, has been estimated at 4.5 trillion rupiah (US$445 million).
Construction was started on August 20, 2003. In July 2004, a girder collapsed, killing one worker and injuring nine others. Work on the bridge halted at the end of 2004 due to lack of funds, but was restarted in November 2005. The main span of the bridge was connected on March 31, 2009, and the bridge was opened to the public in June 10, 2009.Within a week of the opening, it was discovered that nuts and bolts as well as maintenance lamps had been stolen and that there was evidence of vandalism of cables supporting the main span.
10. Suramadu’s bridge also known as….
A. Longest bridge
B. sura and madu
C. Surabaya-Madura bridge
D. toll bridge
E. cable bridge
Jawaban: C
11. Suramadu’s bridge connects the island….
A. Java and Sumatra
B. Java and Bali
C. Sumatra and Kalimantan
D. Java and Madura
E. Java and Surabaya
Jawaban: D
12. Length of the Suramadu’s bridge is….
A. 5.400 meters
B. 192 meters
C. 494 meters
D. 526 meters
E. 2004 meters
Jawaban: B
13. The following statement is true, except ….
A. Suramadu’s bridge is also known Surabaya-Madura bridge
B. the long of Suramadu’s bridge is 5400 meters
C. suramadu’s bridge connects the islands of Java and Madura
D. bridge was opened on March 31, 2009
E The bridge was built by Surabaya government
Jawaban: E
Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object 12
Petruk cave is one of the leading tourist attractions in Kebumen, Central Java. The cave is located in the dukuh Mandayana Candirenggo Village, Ayah District, Kebumen regency. In the petruk cave there is no lighting that illuminates the cavE. It is still very natural cave so that petruk cave is very dark to be entereD. Petruk cave’s name is taken from the punokawan of puppet characters that is Petruk. The cave Named Petruk cave because the length of cave is as long as petruk’s nose.
In the cave there are 3 floors that are the first is a basic cave, Hindu caves and Petruk cavE. The base cave is a short cave which is just 100 meters away. The cave is used for tourist attractions. Hindu cave is part of the cave that is usually used to put offerings to the ancestor. Inside Petruk cave there are so many stalactites and stalagmites which are really awesomE. If you want to explore this cave, you must be led by guides who are ready to take you through the cavE. After arriving at the end of the cave, you can see the beach or waterfall located near at the end of the cave
14. What is the text purpose?
A. To inform readers about tourism in Kebumen
B. To entertain reader about Petruk Cave
C. To explain the reader about floors in Petruk Cave
D. To Introduce The Local tourism in Kebumen
E. To describe Petruk Cave
Jawaban: D
15. Why did Petruk cave named as one of character in Punokawan puppet?
A. Because the cave is belong to Petruk
B. Because Petruk is the first explorer of the cave
C. Because Petruk is buried at the cave
D. Because the cave’s length is as long as Petruk’s nose
E. Because the cave’s depth is as deep as Petruk’s hair
Jawaban: D
16. Which part of Petruk Cave which used for place to put foods for ancestor?
A. In the basic cave
B. In petruk cave
C. In Hindu cave
D. In front of the cave
E. Inside the cave
Jawaban: C
17. What is stalactites means?
A. A type of formation that hangs from the ceiling of caves
B. Types of formation that lay on the floor of caves
C. Types of food given to ancestor
D. Someone who guide the visitor in the cave
E. Kind of animals in the cave
Jawaban: A
18. What is “lead” means in paragraph 2?
A. Guide
B. Take
C. Bring
D. Put
E. Place
Jawaban: A
Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object 13
Paris is the capital city of FrancE. It is one of the most beautiful cities in the worlD. It is also one of the world’s most crowded cities. Lovely gardens and parks are found throughout Paris. At night, many palaces and statues are lit up. For this reason, Paris is often called the city of light. Every year, millions of people visit Paris. The most popular place to visit is the Eiffel Tower. This huge structure has become the symbol of Paris. D’Louvre, one of the world‘s largest art museums draws many visitors. The Cathedral Notre Dame, a famous church, is an other favourite place to visit.
19. What is the monologue about?
A. Paris
B. The Louvre
C. Notre Dame
D. The crowded city
E. The city of light
Jawaban: A
20. What has become the symbol of Paris?
A. The Louvre
B. The Cathedral
C. The Eiffel Tower
D. The lovely garden
E. The light structure
Jawaban: C
( Tribunpekanbaru.com / Tribunpadang )
| Kunci Jawaban Halaman 156 Informatika Kelas 7 SMP/MTs Kurikulum Merdeka Aktivitas ADK701 |
|
|---|
| Kunci Jawaban Halaman 134 135 136 Informatika Kelas 7 SMP/MTs, Kurikulum Merdeka: Uji Kompetensi |
|
|---|
| Kunci Jawaban Halaman 134 135 136 Informatika Kelas 7 SMP/MTs Kurikulum Merdeka: Uji Kompetensi. |
|
|---|
| Kunci Jawaban Halaman 130-131 Informatika Kelas 7 SMP/MTs Aktivitas 2 Coba Enkripsi dengan Tools |
|
|---|
| Kunci Jawaban Halaman 129 Informatika Kelas 7 SMP/MTs Kurikulum Merdeka: Aktivitas 5.4 Coba Enkripsi |
|
|---|

Isi komentar sepenuhnya adalah tanggung jawab pengguna dan diatur dalam UU ITE.