Pemko Pekanbaru
Super Hub Pemko Pekanbaru

Pelajaran Sekolah

20 Contoh Soal Descriptive Text Pilihan Ganda dan Jawabannya Kelas 10 Kurikulum Merdeka

Yuk pelajari contoh soal descriptive text pilihan ganda dan jawabannya kelas 10 kurikulum merdeka berikut ini.

Editor: Muhammad Ridho
tribunpekanbaru.com
20 Contoh Soal Descriptive Text Pilihan Ganda dan Jawabannya Kelas 10 Kurikulum Merdeka 

C. to describe the bridge national park

D. to retell the bridge national park

E. to persuade readers to treat preserve the bridge nationl park

Jawaban: C

7. Where is the natural bridge national park located?

A. 110 kilometers from South of Brisbane

B. 110 kilometers from Pacific Highway

C. 110 kilometers from Numinbah Valley

D. 110 kilometers from Lamington National Park

E. 110 kilometers from Nerang

Jawaban: A

8. What the visitors will see in the night?

A. a common glow worm

B. the unique feature of the glow worms

C. a great dark cave

D. the unique rocks

E. the fantastic bridge

Jawaban: B

9. The word ‘luscious’ in the text means………..

A. succulent

B. dense

C. dull

D. dry

E. arid

Jawaban: A

Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object

The Suramadu Bridge (Indonesian: JembatanSuramadu), also known as the Surabaya–Madura Bridge, is a bridge with three cable-stayed sections constructed between Surabaya on the island of Java and the town of Bangkalan on the island of Madura in IndonesiA. Opened on June 10, 2009, the 5.4-km bridge is the longest in Indonesia and the first bridge to cross the Madura Strait.

The cable-stayed portion has three spans with lengths 192 m, 434 m and 192 m. The bridge has two lanes in each direction plus an emergency lane and a dedicated lane for motorcycles. The first toll bridge in Indonesia, fares have been initially set at Rp. 30,000 (US$3 in 2009) for four-wheeled vehicles and Rp. 3,000 (US$0.30) for two-wheelers.

The bridge was built by a consortium of Indonesian companies PT AdhiKarya and PT WaskitaKarya working with China Road and Bridge Corp. and China Harbor Engineering Co. LtD. The total cost of the project, including connecting roads, has been estimated at 4.5 trillion rupiah (US$445 million).

Construction was started on August 20, 2003. In July 2004, a girder collapsed, killing one worker and injuring nine others. Work on the bridge halted at the end of 2004 due to lack of funds, but was restarted in November 2005. The main span of the bridge was connected on March 31, 2009, and the bridge was opened to the public in June 10, 2009.Within a week of the opening, it was discovered that nuts and bolts as well as maintenance lamps had been stolen and that there was evidence of vandalism of cables supporting the main span.

10. Suramadu’s bridge also known as….

A. Longest bridge

B. sura and madu

C. Surabaya-Madura bridge

D. toll bridge

E. cable bridge

Jawaban: C

11. Suramadu’s bridge connects the island….

A. Java and Sumatra

B. Java and Bali

C. Sumatra and Kalimantan

D. Java and Madura

E. Java and Surabaya

Jawaban: D

12. Length of the Suramadu’s bridge is….

A. 5.400 meters

B. 192 meters

C. 494 meters

D. 526 meters

E. 2004 meters

Jawaban: B

13. The following statement is true, except ….

A. Suramadu’s bridge is also known Surabaya-Madura bridge

B. the long of Suramadu’s bridge is 5400 meters

C. suramadu’s bridge connects the islands of Java and Madura

D. bridge was opened on March 31, 2009

E The bridge was built by Surabaya government

Jawaban: E

Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object 12

Petruk cave is one of the leading tourist attractions in Kebumen, Central Java. The cave is located in the dukuh Mandayana Candirenggo Village, Ayah District, Kebumen regency. In the petruk cave there is no lighting that illuminates the cavE. It is still very natural cave so that petruk cave is very dark to be entereD. Petruk cave’s name is taken from the punokawan of puppet characters that is Petruk. The cave Named Petruk cave because the length of cave is as long as petruk’s nose.

In the cave there are 3 floors that are the first is a basic cave, Hindu caves and Petruk cavE. The base cave is a short cave which is just 100 meters away. The cave is used for tourist attractions. Hindu cave is part of the cave that is usually used to put offerings to the ancestor. Inside Petruk cave there are so many stalactites and stalagmites which are really awesomE. If you want to explore this cave, you must be led by guides who are ready to take you through the cavE. After arriving at the end of the cave, you can see the beach or waterfall located near at the end of the cave

14. What is the text purpose?

A. To inform readers about tourism in Kebumen

B. To entertain reader about Petruk Cave

C. To explain the reader about floors in Petruk Cave

D. To Introduce The Local tourism in Kebumen

E. To describe Petruk Cave

Jawaban: D

15. Why did Petruk cave named as one of character in Punokawan puppet?

A. Because the cave is belong to Petruk

B. Because Petruk is the first explorer of the cave

C. Because Petruk is buried at the cave

D. Because the cave’s length is as long as Petruk’s nose

E. Because the cave’s depth is as deep as Petruk’s hair

Jawaban: D

16. Which part of Petruk Cave which used for place to put foods for ancestor?

A. In the basic cave

B. In petruk cave

C. In Hindu cave

D. In front of the cave

E. Inside the cave

Jawaban: C

17. What is stalactites means?

A. A type of formation that hangs from the ceiling of caves

B. Types of formation that lay on the floor of caves

C. Types of food given to ancestor

D. Someone who guide the visitor in the cave

E. Kind of animals in the cave

Jawaban: A

18. What is “lead” means in paragraph 2?

A. Guide

B. Take

C. Bring

D. Put

E. Place

Jawaban: A

Descriptive Text of Historical Place and Tourism Object 13

Paris is the capital city of FrancE. It is one of the most beautiful cities in the worlD. It is also one of the world’s most crowded cities. Lovely gardens and parks are found throughout Paris. At night, many palaces and statues are lit up. For this reason, Paris is often called the city of light. Every year, millions of people visit Paris. The most popular place to visit is the Eiffel Tower. This huge structure has become the symbol of Paris. D’Louvre, one of the world‘s largest art museums draws many visitors. The Cathedral Notre Dame, a famous church, is an other favourite place to visit.

19. What is the monologue about?

A. Paris

B. The Louvre

C. Notre Dame

D. The crowded city

E. The city of light

Jawaban: A

20. What has become the symbol of Paris?

A. The Louvre

B. The Cathedral

C. The Eiffel Tower

D. The lovely garden

E. The light structure

Jawaban: C

( Tribunpekanbaru.com / Tribunpadang )

Halaman 4/4
Rekomendasi untuk Anda
Ikuti kami di

Berita Terkini

© 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved